zaterdag 28 augustus

Vandaag is onze laatste echte vakantiedag. Vanaf morgen gaan we op de terugreis. Eerst nog twee dagen via een toeristische route naar de westkust en dan naar beneden tot aan Hamburg en dan dinsdag het laatste stuk in een keer naar huis via de snelweg.

Vandaag zijn we in een openluchtmuseum geweest hier in Arhus, “den gamble by” wat betekent “de oude stad.

Het is een museum waar ze vanuit het hele land oude vakwerk-huizen naar toe hebben gebracht en gerestaureerd hebben en ingericht met oude winkeltjes en werkplaatsen zoals de timmerwerkplaats, de zetterij en de drukkerij, de ververij en de spinnerij en vele ander soorten werkplaatsen. In sommige huizen werd er door acteurs gespeeld zoals het er in die tijd toe ging. Het was een leerzame en vermoeiende dag. we zijn er van 10 tot 5 binnen geweest en hebben ons geen moment verveeld.

 Je kon vanuit het museum ook nog de botanische tuinen in maar daar zijn we niet meer aan toegekomen. (En die hadden we in Kopenhagen ook al gezien.

Na het museum zijn we nog even boodschappen gaan doen en daarna weer  terug naar de camper gefietst. En dan zoals elke avond eten koken, afwas en aan de administratie. (website bijhouden en caches loggen).

Morgen moeten we vroeg op pad omdat de weg om 10 uur afgeloten wordt i.v.m. een loopwedstrijd. Dus vroeg eruit om de fietsen op de camper te doen en de antenne af te breken zodat we optijd weg kunnen komen.

Dit is de laatste keer dat we over internet kunnen beschikken dus van de laatste dagen komt er geen verslag..

vrijdag 27 augustus

Vandaag zijn we van Odense naar Arhus gereden. Deze keer over de snelweg. We kwamen daardoor maar 2 caches tegen. Dez lagen op parkeerplaatsen langs de weg en we hebben die natuurlijk gezocht. Eén ervan lag weer bij zo’n grafheuvel. Deze keer kon je ook een stukje zien van de stenen die een ingang vormden.

We hebben de camper op een camping gezet vlak bij Arhus. We hebben uitzicht op het water. Dit is de Arhusbocht. Het was vandaag heerlijk weer en vanmiddag hebben we dan ook een paar uur gewoon lekker buiten gezeten in het zonnetje. Na de koffie hebben we de fiets gepakt en zijn we een klein stukje teruggefietst waar we een dierenpark hadden gezien. Het blijkt een stuk van het bos te zijn dat is afgezet en waar bezoekers gewoon zo in mogen. Het loopt er vol met reeën. Die zijn ondertussen tam geworden en lopen gewoon tussen de bezoekers. Je kunt ze nog net niet aanraken maar er kwam er één vlak naast mij lopen.

Binnen het park is nog een stukje terrein afgezet waarin wilde zwijnen lopen. Hier kun je niet bij komen. Je kunt ze met moeite zien lopen. Na een leuke wandeling tussen de dieren zijn we weer terug gegaan naar de camping en terwijl Wijnand ging koken heb ik de antenne opgezet. Daarmee hebben we vanavond weer verbinding gehad met Dan in Middelburg nadat we nog een stukje op het strandje bij de camping hadden gelopen en naar barnsteen hebben gezocht..

donderdag 26 augustus

Vandaag schrokken we om 10.00 uur wakker. Zo lang hadden we de hele vakantie nog niet geslapen. We hebben op het gemakje ontbeten en ingepakt en zijn daarna vertrokken naar Odense. Dit ligt op het eiland Funen dus we moesten weer de brug over de Grote Belt over. In Odense aangekomen hebben we de camper gestald op de camping en zijn we op de fiets naar de stad zelf gegaan.

Odense is de geboorteplaats van Hans Christian Andersen, de sproookjes schrijver. Door de stad heen staan beelden van zijn sprookjes. Al cachend zijn we daar langs gelopen. Verder is er niet zo veel te zien in deze stad. We hebben een pizza gegeten en zijn terug gefietst naar de camping. Morgen gaan we door naar Arhus..

woensdag 25 augustus

Vandaag slapen we uit en ’s morgens fietsen we naar een dorpje om wat boodschappen te doen. ’s Middag fietsen en lopen we een route in de buurt. We gaan langs het strand en een paar haventjes. Het strand hier ligt vol met kiezelstenen. Bij de opgangen staan wel steeds grote toiletgebouwen en er staan picknick tafels en barbecues. Als het warm weer is zal het er vast wel druk zijn. Nu niet want op het strand waait het zand ons om de oren en kunnen we elkaar bijna niet verstaan door de wind.

Na het avondeten stappen we op de fiets om naar Johan en Jitte te fietsen. We moeten flink tegen de wind op boksen en na een uur staan we in Taarstrup. Helaas is Jitte ziek geworden dus die ligt in bed te slapen en zien we niet meer. Het is toch heel gezellig en we kletsen wat over vroeger en nu. Natuurlijk hebben we het ook over de kinderen en onze banen. Rond 11 uur stappen we weer op en gaan dat hele eind weer terug. Gelukkig hebben we nu wind mee. Toch duurt het nog 3 kwartier voordat we weer terug zijn bij de camper en we duiken om 12 uur meteen ons bed in..

dinsdag 24 augustus

Dag 2 in Kopenhagen. We hebben nog lang niet alles gezien dus nogmaal stappen we op de fiets en gaan Kopenhagen weer in. Er is een groot eiland dat ook bastions heeft en veel oude kerken en militaire gebouwen. Ook daar doen we een ronde. Dan gaan we weer terug naar het stadscentrum en rijden naar de parken. Het koningspark is er één van. We wandelen daar even rond en zien dan dat er mensen zich verzamelen bij een muurtje. Als we gaan kijken wat er aan de hand is blijkt dat de militaire wacht zich net heeft opgesteld om in optocht achter de koninklijke militaire harmonie aan te marcheren op weg naar het koninklijke paleis voor het wisselen van de wacht. Uiteraard blijven wij ook even staan kijken. Leuk zicht hoor al die pakken en die hoge mutsen van berenbont.

Daarna gaan we naar de Botanische tuinen. Hier kun je wel een hele dag rond wandelen. Het is een groot park met van alle werelddelen planten en bomen. Ook is er een grote orangerie met wel 5 ruimtes. Elke ruimte heeft een andere temperatuur en is ingericht met tropische of subtropische planten. Planten die wij als kamperplanten kennen maar dan een stuk groter. Het middelste gedeelte is erg hoog en daar groeien grote palmen.

Je kunt er ook bovenin op een balkon lopen.

Als we uit de tuin komen begint het weer zachtjes te regenen. We fietsen richting de camper maar gaan eerst even langs de buitensport zaak waar neef Johan filiaalleider van is. Hij vindt het hartstikke leuk dat we even komen kijken en laat ons trots de zaak zien. Beneden is een filiaal van “de scoutshop”. Eén van de Deense scouting verenigingen blijkt eigenaar te zijn van deze  keten en draait op een deel van de opbrengst. Morgenavond gaan we bij Johan op bezoek in Taarstup. Nu gaan we op de fiets weer terug naar de camper want we moeten voor 5 uur de camperplaats verlaten hebben.

We rijden een klein stukje naar het plaatjes Vallensbaek. De camperplaats is in dit geval een haventje waar we een plaatsje mogen zoeken tussen de trailers van de boten. We hebben voor dit plaatsje gekozen omdat we vanaf hier makkelijk naar Johan kunnen fietsen. Ondertussen is het erg hard gaan waaien en slapen we in met het gefluit en getingel dat de wind maakt door de tuigage van de zeiljachten..

maandag 23 augustus

Vandaag pakken we de fiets om Kopenhagen te gaan ontdekken. We fietsen richting het Kastelet. We verwachten daar het Koninklijke paleis aan te treffen maar dit is niet zo. Op het terrein, dat bestaat uit een oud vestingwerk met bastions, staat de kazerne. Er wordt op het moment dat we aankomen zelfs een schietoefening gehouden door wat jonge soldaten. We lopen een rondje over de bastions en de binnenplaats. daarna lopen we naar de haven waar het beeld van de kleine zeemeermin normaal staat. Ze is op dit moment op de wereldtentoonstelling en op de plaats waar ze hoort te staan staat een groot scherm met beelden van de webcam van het terrein daar en de zeemeermin. Als we daar geweest zijn zoeken we onze fietsen weer op en gaan op een bankje onze luch opeten. Dit zie je verder niemand doen hoor, met de termosflessen op pad. Na de luch fietsen we door het oude centrum en staan dan wel ineens voor het koninklijke paleis. Er staan ceremonieel geklede wachters voor de deuren. Ze lopen ook regelmatig een stukje heen en weer zoals we dat van de tv in Londen kennen.

De binnenstad van Kopenhagen is een stad met veel mooie grote gebouwen rijk versiert met beeldhouwwerken. Ook is er nog een haven die de nieuw haven heet maar nu natuurlijk een oude haven is. Dit is een voetgangers gedeelte met veel terassen en huizen in vele kleuren erlangs.

Ook nu begint het rond half 3 weer te regenen dus gaan we richting de camper. We eten wat vroeger dan normaal zodat we ’s avonds nog even het grote overdekte winkelcentrum in kunnen dat naast de camperplaats is..

zondag 22 augustus

Als we 7 uur wakker worden blijken er al weer campers vertrokken te zijn. En wij dachten vroeg te zijn.

We gaan terug naar Zeeland en parkeren de camper in Vordingborg om daar het stadje te bekijken en een paar caches te doen. Er ligt er één bij het plaatselijke scoutingclubhuis.

Er is ook een cache bij  “de Ganzentoren”. Dit is een toren die bij de ruïne van het kasteel hoort. De toren staat er nog goed bij en hij is open voor publiek. We klimmen naarboven en genieten daar even van het mooie uitzicht over de stadje en het water. Na een ronde door Vordingborg gaan we terug naar de camper voor de lunch.

Als we dan verder rijden richting Kopenhagen begint het helaas te regenen. Toch besluiten we nog te stoppen in het plaatsje Koge. Er is daar een cache langs hele mooie oude huizen. We gaan die doen en hij is inderdaad de moeite waard. We houden het voor een groot deel van de wandeling droog maar aan het eind begint het zo hard te regenen dat we besluiten de tocht niet af te maken maar terug te gaan naar de camper en door te rijden.

Rond 4 uur rijden we Kopenhagen binnen en gaan naar de Stads-Camperplaats. Dit is ook weer een groot parkeerterrein waar een deel van is afgescheiden met hekken en waar ook ongeveer 40 campers  op kunnen staan. Er staan twee portable toiletblokken met WC-douche ruimtes.

Na het avondeten wandelen we de stad alvast even in. We lopen langs een prachtig oud groot postkantoor en een stationsgebouw. Beide zijn in dezelfde stijl gebouwd als je in Nederland veel ziet. We wilden het park Tivoli in gaan, maar er blijkt betaald te moeten worden om er binnen te komen. Omdat we maar een uurtje hebben besluiten we dit niet te doen en lopen op het gemakje terug naar de camper. Om 9 uur zijn we zoals afgesproken weer achter de set te vinden om verbinding te maken met de zendamateurs op Walcheren..

zaterdag 21 augustus

Vandaag rijden we vanaf Nyborg de Grote Belt over en komen zo op het eiland Zeeland terecht. We wilden naar Vordingborg gaan maar daar blijken geen campings te zijn. We pakken daarom de dikke camping- en campergidsen erbij en zoeken naar de dichtsbijzijnde mogelijkheid. Dat blijkt een camperplaats op het eilandje Faro te zijn. Als we daar aankomen blijkt het een eilandje te zijn met 1 boerderij en een grote parkeerplaats met een wegrestaurant. Naast die parkeerplaats is een camperplaats gemaakt. Steeds 2 plaatsen met daartussen een picknicktafel.

 Halverwege de camperplaats is een toietgebouw en een viaduct waar de grote weg overheen gaat. Achter dit viaduct is ook nog een deel camperplaats maar dan iets groener. Rond 10 uur ’s avonds staat het helemaal vol. Dit betekent dat er zo’n 50 campers staan.

We hebben een stukje over het eiland gewandeld en omdat we geen aansluiting op het electriciteitsnet hebben besluiten we vandaag maar eens vroeg naar bed te gaan dan kunnen we morgen op tijd eruit om naar Kopenhagen door te rijden..

20 augustus

 

Vandaag hebben we het plaatsje Nyborg bekeken. We hebben er al cachend rondgereden en kwamen zo bij verlaten veerhavens (sinds de brug naar Zeeland er ligt zijn de veerponten niet meer nodig), verlaten stationnetjes (de spoorlijn is ook over de brug gelegd), een Hollandse molen en een Hollands ophaalbruggetje en het slot van Nyborg. Een oud koninklijk slot dat door de eeuwen heen veel is verbouwd en uiteindelijk haar functie is verloren en nu als museum is ingericht. We hebben nog even door het centrum gelopen en zijn daarna terug gefietst naar de camping. Morgen rijden we de brug over. .

19 augustus

Vandaag zijn we van Faaborg naar Nyborg gereden. Het weer is helemaal opgeklaard. We hebben over allerlei leuke kleine weggetjes gereden op weg naar verschillende caches toe. We hebben al een aantal watermolens gezien op die manier. Vandaag was er ook een cache bij een scouting kampterrein. Het was een kleine blokhut midden in het bos met een kampvuurcirkel erbij. Wel een mooie omgeving om op kamp te gaan.

We zitten nu op een strandcamping bij Faaborg. Dat betekend dat je vanaf de camping zo het strand op kunt lopen. We hebben uitzicht op de brug over de Grote Belt. Morgen gaan we hier een ronde fietsen en dan gaan we zaterdag de brug over naar Zeeland, het volgende eiland van Denemarken..