Antennes plaatsen

Dit lange Hemelvaart weekend hebben we besteed aan de zendhobby.  Donderdag hadden we de familievelddag op de Piet waarbij vele zendamateurs met partners en kinderen naar het Veerse meer komen en daar gezellig eyeball-QSO’s houden en antennes opzetten en uittesten. Het weer was ons goed gezind en we hebben heerlijk in het zonnetje gezeten en ons prima vermaakt met vanalles en vooral met nietsen.

Familie velddag
Voor de camper, uit de wind en in het zonnetje was het goed toeven op de Piet.

Vrijdag hebben we de wekker ondanks dat het een vrije dag was toch gezet. Al vroeg zaten we aan het onbijt om daarna aan de slag te gaan met de voorbereidingen voor het plaatsen van de antennes. Wijnand heeft een constructie gemaakt aan de buitenmuur van pvc-buizen om de coax-kabels door te voeren. Ondertussen heeft Karin het halletje tussen de schuur en de shack een flinke schoonmaakbeurt gegeven. Dat kan de komende week dan opnieuw in de verf gezet worden waarna er rekken in geplaatst worden voor opslag van allerlei materialen voor de hobby.

solderen
In het zonnetje worden de connectors aan de coax gesoldeerd

Zaterdag heeft Wijnand een beugel aan aan de antennemast gezet en hierop vervolgens 3 antennes (1 x X-300 en 2 x X50 allen voor  2 meter en 70 centimeter)  geplaatst. De coax is in 3 gelijke stukken gesneden en de N-connectors zijn eraan gesoldeerd. Ondertussen heeft Karin in de sier-en de moestuin gewerkt.

Zondag kon de mast overeind gezet worden. De laatste voorbereidingen werden gestroffen, de ladders klaar gezet en de beugels aan de muur geschroefd. Karin en Wijnand konden daarna (met nog een extra handje van Annemarie) de antenne omhoog halen en tegen de muur zetten.  De coax kabels werden samen met een 4e kabel voor de FD4 door de buizen heen gevoerd en daarna kon ook andere kant van de kabel de connectors gesoldeerd worden. Natuurlijk werden ze daarna meteen door het gat in de muur gevoerd en aan de set aangesloten om te controleren of ze het wel doen. Gelukkig deden ze het want anders kon de hele constructie weer naar beneden gehaald worden. Na de lunch was het tijd om de FD4 te gaan bevestigen. In de beide hoeken van ons erf werd gezorgd dat er bevestigingspunten kwamen. Links aan een boom en rechts aan een buis tegen de schutting. Daarna kon de FD4 gehesen worden en jawel hoor, ook deze doet het. We zitten nu dus samen in de shack en we kunnen weer naar de vertrouwde HF geluiden luisteren.

Antenne plaatsen
Wijnand en Karin plaatsen de antennemast tegen de schuurmuur, bovenop het keukendak.
coax vast maken
De coax moet nog vastgemaakt worden met tie-raps.
antennes
De VHF antennes en HF antennedraad

Geef een reactie