verbouwen

Het is ondertussen al een paar jaar geleden dat er een stukje over het verbouwen geschreven is. Niet dat we in al die tijd niets gedaan hebben maar gewoon om dat we het vergaten om op de site te zetten.

Projecten van de afgelopen jaren.

Nadat de shack ook klaar was hebben we binnen een poos geen grote projecten aangepakt maar zijn we veel buiten bezig geweest. Nadat we in de achtertuin het terras hebben laten doen is ook in de voortuin de bestrating aangepast. Later is ook het gedeelte van de tuin voor het woonhuis veranderd. Een hovenier heeft hiervoor de basis gelegd met bestrating en buxus vakken en ik heb daarna zelf de beplanting aangepakt. voortuin

In de achtertuin hebben we een veranda gebouwd aan de schuur, een terrasje aangelegd achter bij het houthok.

terrasje leggen

Het houthok zelf heeft een betonnen vloer gekregen en we hebben ook nog een constructie gemaakt met een zonnescherm eraan.

zonnescherm bouwen

In 2015 hebben we weer een binnen project aangepakt. De oude houten dorsvloer hebben we eruit gehaald en daarvoor in de plaats hebben we een betonnen vloer gestort. De hele schuur is nu voorzien van een betonnen vloer.

Boven op de schuurzolder hebben we dit voorjaar de vloer gelijk getrokken. Er was nog steeds 1/4 deel dat zo ongeveer 70 cm lager lag. Daar hebben we nieuwe zolderbalken gemonteerd en er nieuwe vloerplaten opgelegd. Die vloer is nu gelijk en daar lekker stevig.

Bijkeuken.

Nu we het 6e jaar ingaan is het tijd voor de bijkeuken. Vorige week heb ik de kunststof schroten verwijderd die nog steeds op de muur zaten. De komende week gaan de tegeltjes van de muur af en dan zullen we een mooie ombouw gaan maken voor het witgoed dat er staat en aan de andere wand zal een lambrisering komen maar geen grote kast meer. Het zal wel een paar weken duren want Wijnand moet tussendoor ook nog 2 weken naar Duitsland voor zijn werk.

gekke dieren

Al 2 winters hangt er een pot pindakaas buiten voor de vogeltjes. Dit jaar hangt hij er ook nu (mei) nog. Alleen onze nieuwe poes heeft hem ook ontdekt. Via de pruimenboom klimt zij op de pergola. Na zich een poosje schuil gehouden te hebben in de rozenstruik daar, loopt ze op haar gemakje naar de pindakaas en begint er van te snoepen. Ondertussen vliegen de vogeltjes gewoon langs en zodra ze weg is gaan de pimpelmeesjes en koolmeesjes gewoon zelf weer naar de pot.

Eerst met je poot in de pot,
Eerst met je poot in de pot,

 

En dan lekker aflikken. Mmm pindakaas!
En dan lekker aflikken. Mmm pindakaas!
.

meivakantie

één van de nieuwe paadjes

De meivakantie is weer voorbij. Het was meestal mooi weer en daardoor ben ik bijna de hele vakantie buiten bezig geweest. Natuurlijk met snoeien en wieden maar ook met het aanleggen van een aantal paden en samen hebben Wijnand en ik  een schutting gemaakt. Het leggen van de paden was een flinke klus. Het paadje naar het houthok toe was flink verzakt, dus eerst moesten daar de klinkers uitgehaald worden. Toen heb ik de banden erin gezet. (wel waterpas hé). Daarna een flinke laag zand erin om de boel op te hogen en na het afrijen kon Wijnand dan de tegels erin leggen. De volgende dag kon zo het paadje langs de pruimen bom aangepakt worden. Ook hier hetzelfde verhaal. Maar omdat deze tegels wat kleiner zijn kon ik die er zelf inleggen. Wijnand heeft alleen de laatste twee gedaan omdat die op maat gesneden moesten worden. Het paadje in de moestuin was ook twee dagen werk. Hier moest eerst al het onkruid verwijderd worden. Dan worteldoek erop en daarna een laagje zand.  En dan was het passen en meten met de grote natuursteen tegels en de kleinere klinkers.

Ondertussen loopt Minou wat heen en weer te drentelen om het huis en kan ze zo een beetje aan de omgeving wennen. Ook besluipt ze af en toe de kippetjes maar die zitten gelukkig veilig in hun ren. De kippetjes zijn echt geen kuikentjes meer te noemen. Ze groeien aardig door en zitten nu ook niet meer ’s nachts binnen. Ze zouden niet eens meer in de doos passen.

Minou

De kuikentjes zijn al bijna “kippen”.
.

voorjaar 2013

De strenge winter is eindelijk voorbij. We gaan weer aan het klussen en er is “gezinsuitbreiding”. Op 9 april hebben we 4 kuikentjes gekregen en die hebben de eerste week binnen in een doos gezeten omdat ze nog zo klein waren. Nu het eindelijk mooi weer is gaan ze overdag naar buiten en laat ik ze ’s avonds nog in de kartonnen doos binnen slapen. Met z’n vieren op een kluitje liggen ze dan heerlijk in een hoekje onder een stukje oude handdoek. Vandaag hebben ze voor het eerst de hele dag in het nieuwe kippenhok gezeten. Vanavond durfden er 2 om via het kippenladdertje naar buiten te komen en ze konden daar meteen heerlijk in de grond naar wormen zoeken. Ondanks dat ze dus erg vroeg bij hun moeder vandaan gehaald zijn vertonen ze toch wel echt kippengedrag. Later gaan we ontdekken of het haantjes of hennetjes zijn.

De kuikentjes zijn van verschillende leeftijd.

Dit weekend hebben we plantenbakken gemaakt voor in de kas. Het zijn 3 bakken van bijna 2 meter lang en ze zijn voor de helft gevuld met compost van de milieustraat en daar bovenop een laagje tuinaarde. Hier kunnen van de zomer de komkommer-, tomaten-, paprika en peperplanten in staan. Ze zijn al voor gezaaid, de komkommer staat zelfs al op.

In de moestuin is ook alles al in gereedheid gebracht en de aardappels en uien zijn al gezet. Ook heb ik diverse groente al gezaaid. De bloemkool die ik al voor had gekweekt in de kas staat al buiten. Een paar plantjes hebben wel last van de laatste vorst gehad maar ik heb nog reserve in de kas dus die kan ik vervangen.

Binnen is er de laatste tijd niet zo veel gebeurd. We wilden na de eerste koude periode aan de ombouw van de radiatoren beginnen maar toen kwam er helaas een gezondheidsprobleem tussen. Mijn netvlies liet los waarna ik geopereerd moest worden en ik 1 week plat moest liggen en nog 3 weken zeer rustig aan moest doen. Als je niet mag bukken en tillen valt er even niet te klussen. Dat klusje is dus uitgesteld. Toen het wel weer beter met mijn oog ging, vonden opa en oma Mijnders het ineens tijd om te gaan verhuizen. In zeer korte tijd was er een geschikt huisje gevonden in West-Souburg en toen moesten we daar gaan klussen en verhuizen. Dus weer geen tijd voor de radiatorombouw.  Nu is het lekker weer. We gaan dus buiten aan de slag en hebben vanavond al voor het eerst buiten koffie gedronken. Het zal dus nog wel najaar worden voordat die klus geklaard is.

Volgende week gaan we de spullen van Marjolein uit haar flatje in Utrecht halen. Ze gaat voor een half jaar naar Schotland op stage en haar kamer gaat in de onderverhuur dus alle persoonlijke bezittingen moeten eruit. Ze komt eerst nog een lang weekend naar huis en neemt dan ons volgende huisdier mee. De poes van Niels. Zijn zus, Tessa, blijkt allergisch te zijn en nu komt Minoe bij ons wonen. Dan kan ze hier de ongewenste huisdieren (de muizen) mooi vangen of wegjagen.

Eigenlijk hebben we best wel een grote achtertuin!

Nadat we de eerste twee weken van de zomervakantie met de camper door Noord- en Zuid-Holland zijn getrokken zijn we bij thuiskomst weer op het gemakje gaan klussen. Terwijl Wijnand de schuur schildert en een antennevoet in het beton stort ga ik in de tuin aan de slag. Het onkruid in de moestuin heeft natuurlijk 2 weken lang vrolijk door kunnen groeien en moet er nu weer uit. De rozen moeten bijgehouden worden (uitgebloeide bloemen eruit, dan bloeien ze nog een keer) en de pruimen worden rijp dus die moeten geplukt en tot jam verwerkt. Klinkt druk maar er is tussendoor nog genoeg tijd om lekker te lezen.

Als begin augustus bij ons in de achtertuin dan het verjaardagsfeest van Opa Mijnders is gehouden kunnen daarna eindelijk de tegels in de achtertuin verwijderd worden en het betonne nvloertje van de voormalige voliére gesloopt.

3 Dagen is Karin bezig met het verwijderen van de tegels. De betonnen vloer is dankzij een gehuurde sloophamer in 2 uurtjes kapot en wordt dan in een race tegen de klok naar de milieu-straat gebracht Die gaat immers op zaterdag om 3 uur dicht en dan willen we de brokstukken toch wel weg hebben. Dat lukt in 3 keer rijden en met complimenten van het personeel aldaar vanwege ons tempo.

slopen
Wijnand aan de slag met de sloophamer

En dan komt Gert Harthoorn met de shofel en een kraantje. Hek eruit, appelboom eruit, anders komen ze niet in de achtertuin met de machines. En dan kan er gegraven worden. Grond eruit, zand erin en nog voordat ze om 16.00 uur stoppen ligt er een stukje terras in. Dinsdagavond ligt bijna het hele terras en dan blijkt dat we eigenlijk best wel een grote achtertuin hebben.

het nieuwe terras
Met het nieuwe terras lijkt onze tuin veel groter dan in de oude situatie.

De fruitbomen bloeien, de moestuin wordt langzaam groen.

En nog steeds als Wijnand aan het klussen gaat in de shack gaat Karin de tuin in.

rabarber
Het eerst portie rabarber is er al afgesneden.
Spinazie
De eerste spinazie staat al boven.

De moestuin is helemaal in orde gebracht voor het seizoen. De eerste rabarber is al gesneden. Ik heb spinazie gezaaid en die staat al boven. In de kas heb ik allerlei groente voorgezaaid en dit komt ook allemaal op. De bloemkoolplantjes zijn zelfs al uitgezet. Verder heb ik plantuitjes gezet, worteltjes, sla, radijs en suikermaïs  gezaaid en Wijnand heeft van de markt spitskool-, sla- en andijvieplantjes meegenomen en die staan ook al in de grond. Binnenkort kunnen de aardappelen de grond in. Spannend hoor of alles wil lukken.

De boomgaard begint ook kleur te krijgen.

Bloesem
De Japanse peer was de eerste fruitboom die in bloei ging.

 Niet groen maar wit en rose. De pruimenboom die als laatste de pruimen rijp heeft, heeft gek genoeg als eerste bloesem. Ook de Japanse peer en de abrikoos en perzik staan in bloei. Af en toe gaan we even een bakkie doen op een bankje in het zonnentje in de “boomgaard”. Heerlijk om alles zo in bloei te zien komen en alle bessen- en frambozenstruiken groen te zien worden, terwijl het er een maand geleden nog uitzag alof er dode takjes in de grond gestoken waren. Dat wordt vast weer smullen deze zomer.

Ook aan de kleur in de bloementuin wordt natuurlijk wat gedaan. Er liggen allelei bollen en knollen klaar om de grond in te gaan en er staat heel wat voorgezaaid klaar in de kas. Elke avond even kijken of alles nog vochtig genoeg is en al verpot kan worden is nu een vaste bezigheid.

De gipsplaaten zitten erop.

Het klussen gaat niet zo snel als we zouden willen maar dat komt vooral door alle andere activiteiten die ook zo leuk zijn om te doen.

We hebben een weekend gehad waarbij we op de zaterdag naar Rosmalen zijn geweest voor de radio vlooienmarkt. Er is veel materiaal voor de hobby aangeschaft maar er is die dag natuurlijk niet meer geklust. Er is een weekend geweest waarin we de verjaardag van Wijnand hebben gevierd. Weer een dag niet geklust. Er was het weekend waarin we met vele zendamateurs naar Lewedorp naar de camping zijn geweest. Het was een heerlijk zonnig weekend waarin er veel geëxperimenteerd is met antennes en we onze eerste vossenjacht van dit jaar hebben gehouden, maar er is natuurlijk niet meer geklust. En dan zijn we vorig weekend nog een hele zaterdag zoet geweest met het opzetten van de voortent bij de caravan van de ouders van Wijnand. Zij zijn nu naar hun zomeradres vertrokken.

eerste gipsplaat chack
De eerst gipsplaat is over het isolatiemateriaal aangebracht.

De wand zit er ondertussen toch wel helemaal op. Alle naden en schroefgaten zijn dicht gestreken en weer mooi op geschuurd. De komende week gaan we schilderen en één wandje behangen en dan kan het systeemplafond erin dat vandaag geleverd zal worden. Gelukkig lengen de dagen en kunnen we steeds meer bij daglicht werken.

De vorst is uit de grond!

Het is voorjaarsvakantie en gelukkig is de vorst al weer uit de grond. Dat betekent dat ik mijn plannen voor de tuin uit kan voeren. Net voordat het ging vriezen had ik een stukje grond naast de schuur omgespit zodat daar een kruidentuin aangelegd kan worden. Nadat de vorst de kluiten goed gebroken heeft, kon ik met de frees erover. Ook de moestuin heb ik meteen gefreesd. Die ligt er nu mooi bij. Klaar voor de eerste groente.

tuin Stoofwegzijde
De moestuin ligt er weer mooi bij en ook het gras onder de fruitbomen begint al lekker te groeien.

Maandag ben ik naar Yerseke gereden en heb daar buxusstruikjes gekocht bij een kweker. Die konden meteen de grond in want ik had ’s morgens de vakverdeling al gemaakt. Later in de week heb ik ze nog gesnoeid en er alvast wat kruiden in gezet. Er staat nu Rozemarijn, Citroen Thijm, Oregano, Salie, Laurier, Peterselie en Selderij. Later in het seizoen zal er nog meer bij komen.

Kruidentuin
Karin is aan het werk in de nieuw aangelegde kruidentuin.

Nadat ik in de kas diverse groente en zomerbloeiers heb voorgezaaid ben ik in de voortuin begonnen. Die siertuin was vorig jaar nog niet aan de beurt geweest en ik vermoed dat de vorige eigenaar het ook al een jaar had af laten weten. Met onze pas aangeschafte aanhanger ben ik 4 keer, volgeladen met snoeiafval uit de voortuin, naar de milieustraat geweest en nog één keer met het snoeiafval dat ik nog van de kerstvakantie had liggen.

snoeiafval
De nieuwe aanhanger staat te wachten op nog meer snoeiafval voordat ik ermee naar de milieustraat rijdt.

De struiken die er staan zijn flink gesnoeid en ook de coniferen zijn bijgewerkt. De heide, die op sommige plaatsen wel een meter hoog stond,  is flink ingetoomd maar nog niet helemaal gesnoeid want hij bloeit op dit moment. Er kwamen nog wat verstopte struikjes onder vandaan die mij dus dit jaar gaan verrassen, ik heb nog geen idee wat het voor struikjes zijn. Wel heb ik ontdekt dat er een Hortensiea Annabel staat met grote witte bloemtrossen in de zomer, ik had hem eerst voor een sneeuwbal (Viburnum) aangezien. Die struik staat er overigens ook maar dan een stukje verderop. Er zijn nog meer struiken waarvan ik benieuwd ben welke bloemen er aan zullen komen dus de tuinplantenboeken zullen regelmatig uit de boekenkast gehaald worden om de naam op te zoeken.

Siertuin
Het pad van de siertuin is weer te zien.

Vandaag heb ik tot besluit de heg aan de kant van de Stoofweg gesnoeid en het gras voor de eerste keer gemaaid. De vakantie zit er op en ook mijn doelen voor de tuin deze week zijn bereikt. Het ligt er weer allemaal netjes bij.

Het vriest

We zijn nu een paar weken aan de shack bezig. De vloer is gelijk gemaakt, de electra is bevestigd aan de muren en ook de tv en computerkabels zijn gelegd. We zouden dus kunnen beginnen met het zetten van de gipswanden met isolatie erachter. Alle benodigheden zijn gekocht en liggen in de schuur en de garage klaar  en toe ging het vriezen.

Het is nu te koud om in de schuur aan de slag te gaan. Het is er rond het vriespunt en voor dit karweitje kun je niet met dikke handschoenen aan de slag dus ligt het werk voorlopig even stil. We genieten dus vanuit de keuken en de woonkamer van het winterse uitzicht en de vogeltjes die aan de vet- en pindabollen komen snoepen. De kachel brandt en er staat een gezellig muziekje op. Zo komen we de dagen natuurlijk ook wel door. Ondertussen is er nog genoeg lectuur te lezen, plannen voor de moestuin kunnen nog gemaakt worden en natuurlijk moet er ook vooral veel gelezen worden over eventueel aan te schaffen nieuwe set en antennes.

4 februari 2012
De achtertuin ligt onder een deken van sneeuw.

Klussen aan de shack.

Wijnand heeft de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw vrijgenomen.  Karin heeft 2 weken vakantie. Een mooie gelegenheid dus om aan de shack verder te gaan.

tegels uit de shack

De muurtjes waren een paar weken geleden al neergehaald en we begonnen deze klusperiode dan ook met het afvoeren van alle gipsbetonblokken waarmee deze muurtjes waren gebouwd. Daarna konden we de laatste restjes muur verwijderen en alle plavuizen uit de ruimte halen. Met een beitel op de boorhamer gemonteerd hebben we in één dag tijd de tegels eruit gekregen en meteen afgevoerd naar de milieustraat. Nadat we ook al de stofresten hadden weggewerkt kon de vloer in een speciale primer gezet worden. Die moest een dag drogen en dan konden we de vloer gelijk gaan strijken met een cementmassa.

cement mixen
Karin mixt dit jaar cement in plaats van oliebollenbeslag.

 

Op oudjaarsdag werd in plaatst van de mixerkom voor het oliebollendeeg een mixerkom voor vloercement gepakt. Er zaten hoogteverschillen van wel 5 centimeter in de ondergrond dus een flinke laag cement moest erop. We begonnen heel voorzichtig met 8 zakken van 20 kilo. Uiteindelijk zijn er 30 zakken cement aangemaakt en op de vloer gesmeerd. Gelukkig was de bouwmarkt in Heinkenszand tot 4 uur open zodat we, toen we om 15.30 uur ontdekten dat we toch nog zeker twee zakken te kort kwamen, er nog vlug om konden rijden. Ze verkochten daar gelukkig ook oliebollen, dus in plaats van zelf te bakken heb ik dit jaar voor de eerste keer in mijn leven oliebollen gekocht met oud jaar.

Karin Snoeit
Karin snoeit de klimrozen

Niet elk klusje in de shack kun je met z’n tweeën tegelijk doen.Karin is dus ook nog twee dagen de tuin in gegaan met de snoeischaar en de huishoudtrap. Alle klimrozen zijn nu gesnoeid en netjes opgebonden. Nu maar hopen dat ze het nieuwe jaar weer zo uitbundig bloeien als het afgelopen jaar..