Schakelaarkast

Als er dan een mooie mast met antennes staat moet er natuurlijk ook coax vanaf de antennes naar de sets toe. Als je dan beide een set voor je neus hebt staan in de shack moet er ook nog wel eens wat gewisseld worden. Om niet elke keer stekkers los te moeten draaien en te wisselen van sets wordt er op dit moment aan een schakelaarkast gewerkt. Hij is nog niet volledig klaar en staat nog niet op zijn plaats maar hier alvast een foto van zoals het er nu uit ziet.

De antennemast staat!!

Op dit moment zijn nog niet alle antennes aangesloten maar de antennemast staat overeind met 4 antennes erbovenop; de HF dipool, en de beams voor 6 en 2 meter en 70 cm.  Donderdag zijn de beams in elkaar gezet en zaterdag en zondag zijn alle werkzaamheden verricht om de mast rechtop te krijgen en te houden. Zondagmorgen hebben we de coax door de buizen heengevoerd. Zondagmiddag konden de antennes op de rotor geplaatst worden en daarna moesten de stekkers aan de coax gesoldeerd worden. Helaas wordt het al vroeg donker op dit moment en konden niet alle stekkers gesoldeerd worden maar maandagavond gaat de soldeerbout weer aan en hopelijk is alles dan voor de locatorcontest van dinsdag gereed.

beams
De mast met antennes staat overeind

coax aansluitingen

Nadat in het Hemelvaarts- weekend de antennes geplaats zijn, kon er nu gewerkt worden aan een mooie manier om de coax-kabels naar binnen te voeren.

Er zaten natuurlijk al drie gaten in de muur van de schuur omdat hier voorheen een voliére was. De vogels konden hierdoor naar binnen en buiten. 2 gaten worden dicht gemaakt (van binnen is dit al gebeurd) en het derde gat wordt gebruikt om de coax-kabels door naar binnen te voeren. Om het wisselen van de kabels als ze aan vervanging toe zijn makkelijk te maken of om de verbinding vlug te verbreken als er bliksem dreigt heeft Wijnand een aluminium plaatje gemaakt met  hierop doorvoer-connectors. Nadat hij heel veel gaatjes had geboord konden de diverse connectors bevestigd worden en nu zitten de coax kabels keurig vast en is er ruimte voor de coax van de nog te plaatsen beams.

coax doorvoer
De coax doorvoer is klaar

Het halletje naast de shack is helemaal schoongemaakt en in de verf gezet. Er zijn rekken geplaatst en deze zijn nu gevuld met kratten met de voorraad coax, computerkabel en allerlei andere soorten “draad” en wat grotere onderdelen voor de hobby. Nu nog een nieuwe achterdeur erin en het is daar ook helemaal klaar.

Antennes plaatsen

Dit lange Hemelvaart weekend hebben we besteed aan de zendhobby.  Donderdag hadden we de familievelddag op de Piet waarbij vele zendamateurs met partners en kinderen naar het Veerse meer komen en daar gezellig eyeball-QSO’s houden en antennes opzetten en uittesten. Het weer was ons goed gezind en we hebben heerlijk in het zonnetje gezeten en ons prima vermaakt met vanalles en vooral met nietsen.

Familie velddag
Voor de camper, uit de wind en in het zonnetje was het goed toeven op de Piet.

Vrijdag hebben we de wekker ondanks dat het een vrije dag was toch gezet. Al vroeg zaten we aan het onbijt om daarna aan de slag te gaan met de voorbereidingen voor het plaatsen van de antennes. Wijnand heeft een constructie gemaakt aan de buitenmuur van pvc-buizen om de coax-kabels door te voeren. Ondertussen heeft Karin het halletje tussen de schuur en de shack een flinke schoonmaakbeurt gegeven. Dat kan de komende week dan opnieuw in de verf gezet worden waarna er rekken in geplaatst worden voor opslag van allerlei materialen voor de hobby.

solderen
In het zonnetje worden de connectors aan de coax gesoldeerd

Zaterdag heeft Wijnand een beugel aan aan de antennemast gezet en hierop vervolgens 3 antennes (1 x X-300 en 2 x X50 allen voor  2 meter en 70 centimeter)  geplaatst. De coax is in 3 gelijke stukken gesneden en de N-connectors zijn eraan gesoldeerd. Ondertussen heeft Karin in de sier-en de moestuin gewerkt.

Zondag kon de mast overeind gezet worden. De laatste voorbereidingen werden gestroffen, de ladders klaar gezet en de beugels aan de muur geschroefd. Karin en Wijnand konden daarna (met nog een extra handje van Annemarie) de antenne omhoog halen en tegen de muur zetten.  De coax kabels werden samen met een 4e kabel voor de FD4 door de buizen heen gevoerd en daarna kon ook andere kant van de kabel de connectors gesoldeerd worden. Natuurlijk werden ze daarna meteen door het gat in de muur gevoerd en aan de set aangesloten om te controleren of ze het wel doen. Gelukkig deden ze het want anders kon de hele constructie weer naar beneden gehaald worden. Na de lunch was het tijd om de FD4 te gaan bevestigen. In de beide hoeken van ons erf werd gezorgd dat er bevestigingspunten kwamen. Links aan een boom en rechts aan een buis tegen de schutting. Daarna kon de FD4 gehesen worden en jawel hoor, ook deze doet het. We zitten nu dus samen in de shack en we kunnen weer naar de vertrouwde HF geluiden luisteren.

Antenne plaatsen
Wijnand en Karin plaatsen de antennemast tegen de schuurmuur, bovenop het keukendak.
coax vast maken
De coax moet nog vastgemaakt worden met tie-raps.
antennes
De VHF antennes en HF antennedraad

Inrichten

De afgelopen week stond in het teken van de inrichting van de shack. Alle kasten zijn naar binnen gedragen en de inhoud van de dozen die nog steeds in de garage stonden, staat nu in de kasten. Op koninginnedag hebben we de bureau’s neergezet en de werkbank gemaakt van twee oude tafels van school. Ook zijn er planken aan de muur gehangen en daarop staan nu de diverse sets en meet- en regelapparatuur. Later in de week zijn ook de computers weer aangesloten en is de server vanuit de woonkamer naar de shack verhuisd. We zitten nu samen in de shack te luisteren naar de zondagavondronde zoals we dat in de Esdoornstraat ook altijd deden op zondagavond.

inrichten 2
Wijnand test de nieuwe opstelling van bureau en werkbank.
inrichten 1
Karin zet de boeken en mappen in de kast.

De shack is klaar!!

Systeemplafond
Het frame van het systeemplafond hangt en er liggen al enkele platen in.

Nadat we in december waren begonnen met het leeghalen en het afbreken van de muurtjes in de oude volière en we in februari niets konden doen vanwege de vorst, is het deze week gelukt om de shack af te krijgen. De muren waren vorige week geschilderd, deze week hebben we in de avonden het systeemplafond geïnstalleerd en dit weekend de laminaatvloer gelegd. Zaterdagavond hebben we de eerste kasten naar binnen gedragen. 

De vloer
Wijnand bevestigt de laatste plint nadat de vloer gelegd is.

Zojuist is de shack officieel in gebruik genomen door Wijnand die zich na zeker een jaar afwezigheid weer eens in de zondagavond ronde heeft ingemeld.

Nu kunnen we de komende week op het gemakje de bureau’s in elkaar gaan zetten, de planken ophangen en alle zend-, onvang- en meetapparatuur een plekje gaan geven.

Isoleren en experimenteren

Isoleren
Wijnand bezig met het aanbrengen van het isolatiemateriaal.

Afgelopen week heeft Wijnand elke avond in de shack gewerkt. Alle rachels zijn aangebracht en zaterdag kon hij beginnen met het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Dit neemt toch weer meer tijd in dan verwacht, dus helaas zat pas zondagmiddag het laatste stukje isolatiemateriaal op de juiste plaatst en was het toen tijd om naar een verjaardag te gaan. Deze week zal er nog een vochtwerend zeil aangebracht worden en dan kunnen de gipsplaten er tegenaan.

Met de vorige week aangeschafte antenne heeft Karin zich zondagavond ingemeld in de techno-ronde. De antenne stond binnen in de woonkamer en bij elke andere amateur die aan de beurt was om zijn praatje te doen in de ronde,  liep Wijnand met de antenne door de kamer om het beste signaal eruit te pikken. Uiteindelijk belandde de antenne op de eettafel naast de set en verhuisde hij van links naar rechts afhankelijk van het QTH van de betreffende amateur. Links waren de amateurs uit Vlissingen goed te horen, de antenne stond dan in een lijn met de ramen aan de zijkant van het huis. Aan mijn rechterkant stond de antenne vlak bij het raam aan de achterkant en kon Stephan op Schouwen-Duiveland juist goed gehoord worden. Het van rechts naar links verplaatsen over een afstand van ongeveer 75 cm maakte meerdere punten verschil op de S-meter. Een echt techno-ronde experiment dus. Nu is de set op de buitenantenne (X200) aangesloten met de coax die door de schuifdeur, die op een kiertje staat, naar binnen is gevoerd.

De vorst is uit de schuur.

De vorst is uit de grond dus ook uit de schuur. Gelukkig maar want Wijnand begon flink te mopperen omdat er niet geklust kon worden. Nu ik vakantie had heeft hij zelf ook twee dagen vrij genomen deze week en is weer aan het klussen geslagen.

Voor de vakantie had hij al de televisie en internetkabels doorgetrokken vanuit het woonhuis naar de schuur en de zolder van Annemarie. Hier is hij zeker twee avonden mee bezig geweest.

Deze week kan hij dan gelukkig weer beginnen met de shack. Alleen gaat het niet zo snel als hij zou willen. Omdat de muren scheef staan en van verschillende dikte zijn is het nogal een karwei om de rachels waterpas en loodrecht aan te brengen. Er zit flink wat ruimte tussen de buitenmuur en straks de gipsplaatwand vanwege dat verschil dus er moeten veel extra blokjes of zelfs hele planken bevestigd worden zodat er straks een mooi recht muurtje  staat.

Wijnand is bezig met het aanbrengen van de rachels voor de gipswand.

Ondertussen wordt er ook al over de invulling van de shack gedacht. We hebben natuurlijk heel wat apparatuur staan maar dat is zoals bij de meeste zendamateurs nooit genoeg. Als er niet geklust wordt, wordt het internet afgespeurd op zoek naar tweedehands of nieuwe spullen maar ook zijn we deze zaterdag naar de radiovlooienmarkt in Vogelwaarde geweest en daar niet met lege handen vandaan gekomen.

Meetapparatuur
De nieuwe (tweedehands) meetapparatuur.

De afgelopen maand is er dus van alles aangeschaft voor in de shack. Er zijn twee oscilloscopen, een frequentie teller, een signaal generator en een vector network analyser  aangeschaft.

Falcon Outback 2012
De Falcon Outback voor 12 banden op HF en VHF.

Voor Karin hebben we op de rommelmarkt nog een antenne meegenomen. Een Falcon Outback 2012 voor 12 banden op HF en VHF. Hier kan ze tijdens het eerste zendweekend 24 maart in Lewedorp mee experimenteren. Maar voor die tijd zullen er nog heel wat uurtjes geklust worden in de shack.

De nieuwe shack

We zijn het oude jaar (2011) geëindigd met het storten van een vloer in de nieuwe shack. Een shack deze keer niet weggestopt op een zolder of schuurtje achter in de tuin maar op de benedenverdieping van het huis. Een ruimte van ruim 5 bij 3 ,50 meter.  Al voor de verhuizing werden de eerste tekeningen gemaakt voor de indeling maar eerst moest het woongedeelte in orde zijn. Begin november was het zover.

Vloer smeren
Wijnand is op oudjaarsdag bezig met het smeren van de cementvloer in de toekomstige shack.

We konden beginnen met de sloop van de muurtjes van wat voorheen de voliëre was. Ook de tegels moesten van de vloer omdat er een flink hoogte verschil aanwezig was. De ruimte bestaat tenslotte uit een deel van de oude schuur en een deel van de later bij gezette garage. Nadat de ruimte was schoon gemaakt en al het afval naar de milieustraat was gebracht hebben we op oudjaarsdag de eerste laag van de vloer gelegd.  600 kilo cement is er die dag op de vloer gesmeerd. Nadat dit een week uit had kunnen harden kon de tweede laag erop. Een gietvloer laagje om het helemaal waterpas te krijgen. Vanwege de weersinvloeden (vele millimeters regen kwamen die week naar beneden) heeft dit laagje ruim een week nodig gehad om uit te harden.

Gietvloer
De gietvloer ligt er netjes bij.

Daarna zijn we begonnen met het schoonmaken van de muren, het installeren van electra en het aanleggen van de tv en internetkabels.  Ook heeft Wijnand alvast een leiding gelegd voor de cv die we boven aan de muur gaan bevestigen. De raampjes waren ook niet allemaal meer in perfecte staat dus ook daar is er alvast één van vervangen. Er zitten gaten in de muur die door de vogels gebruikt werden om binnen te komen. Twee ervan zijn aan de binnenkant alvast dicht gemaakt. Het derde gat zal gebruikt worden voor de doorvoer van de coax en dus op een andere manier dicht gemaakt moeten worden. Voor de buitenkant moeten we nog wat steentjes kopen die hetzelfde zijn als de rest van de schuur zodat we de gaten mooi kunnen dichten.

 

leidingen
Verschillende soorten leidingen zijn door Wijnand bevestigd op de muur en aan het plafond.

We hebben alles klaar liggen om de gipswanden te gaan zetten met isolatie ertussen. Maar omdat het dus nu nog niet geïsoleerd is en het is gaan vriezen kunnen we nu even niet aan het werk. Nu worden de tijdschriften en internetpagina’s uitgeplozen. Wijnand is op zoek naar een nieuwe HF  set en VHF set of een combinatie hiervan. (Karin wil er ook graag één op haar gedeelte van het bureau). En we zijn ook op zoek naar nieuwe antennes.

We hebben overigens al een eerste aanwinst op het terrein liggen. Arie PA0BOA had nog een mooie mast in zijn achtertuin liggen. Hij had hem zelf door omstandigheden nooit opgezet en de mast lag al dertig jaar te wachten op gebruik. Aangezien het een mast is van verzinkt staal is hij alleen wat stoffig geworden en niet gaan roesten. Wij hebben deze mast mogen kopen en zijn hem met een gehuurde extra lange aanhanger op gaan halen. Dat was nog een flink karwei, niet vanwege het gewicht maar wel omdat de coniferentakken hun weg hadden gevonden door de openingen heen. De mast bestaat uit twee delen van 6 meter. Hij is uitschuifbaar en kantelbaar. Hij lag in uitgeschoven toestand onder de struiken dus dat maakte het er ons ook niet makkelijk op. Na wat snoeiwerk hebben we hem echter los gekregen en naar de aanhanger gebracht. Met flink wat spanbanden en touwen met mooie “padvindersknopen” werd alles op de kar bevestigd en konden we hem naar Nieuwdorp gaan brengen. Daar ligt hij nu alvast naast het huis. Te wachten tot we binnen zover zijn dat we ook buiten met de masten en antennes aan de slag kunnen. Nu maar wachten op wat betere temperaturen zodat we weer in de shack aan de slag kunnen.

antenne vervoer
De antennemast van PA0BOA is in de Schippersweg gearriveerd.